Jag tycker om att koppla bilduppgifter till det som eleverna läser i andra ämnen. När de läste om medeltiden i historia, gjorde vi personliga sköldar.
På ungafakta.se finns mycket att läsa om heraldik- symboler för att visa vem man är. Det gav upphov till diskussioner runt symboler som finns omkring oss idag; en tumme upp, ett gult m, peacemärke osv. Vi diskuterade också varför man väljer en viss symbol till t ex ett hockeylag. Vilka symboler har vi på våra kläder? Vad säger de om oss?
Uppgiften var sedan att göra en sköld med symboler/bilder, som visar vem man är och står för.
Arbetsgången såg ut såhär:
1. Gör en skiss över din sköld.
2. Rita upp sköldens form på en bit kartong. (Jag hade förberett genom att skära till lagom stora kartongbitar.) Några valde att göra en mall av papper som man vikt på mitten, för att få skölden helt symmetrisk.
3. Klipp ut din sköld.
4. Måla sköldens bakgrundsfärg.
5, Rita symboler på papper eller skriv ut bilder, färglägg och klipp ut. Ränder, band, kort etc gjorde vi genom att klippa ut ur färgat papper och limma på.

I bildundervisning Den här uppgiften ligger i linje med bildämnets syften och innefattar delar av det centrala innehållet i ämnet bild. För att utveckla uppgiften ytterligare kan man t ex: * Fördjupa samtal och resonemang runt symbolik, både nu och historiskt. * Under arbetets gång, låt eleven själv fundera runt nästa steg i processen. Hur tänker du göra nu? Hur gör du för att det ska bli rakt/slätt/täckt...? * Låt eleverna presentera sina sköldar och motivera sina val av bilder och färger. * Låt eleverna fundera över budskapet i varandras sköldar. Vad tror du sköldens skapare vill säga? Var det rätt? * Låt eleven utvärdera sitt arbete; Varför valde du att göra som du gjorde? Stötte du på några hinder under arbetets gång? Hur löste du det? Blev du nöjd med resultatet?... |