Quantcast
Channel: Skapligt Enkelt
Viewing all 328 articles
Browse latest View live

Baka något gott till alla hjärtans dag


Sigrids tigerkaka

$
0
0
 

Sigrid bakar tigerkaka och berättar steg för steg hur man ska göra.

Recept:
75 g smält smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 msk kakao

Du behöver också lite smör eller margarin till formen, samt ströbröd.

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Knäck äggen i en bunke. Häll i sockret. Vispa tills det blir fluffigt.



2. Blanda mjölet, bakpulvret och vaniljsockret i en annan bunke. Rör om noga med en gaffel.



3. Blanda äggblandningen med mjölblandningen, smöret och mjölken. Rör om noga, så att det inte finns några klumpar kvar.



4. Ta en liten klick margarin på en bit papper och smörj in en brödform. Häll på ströbröd. Skaka runt tills ströbrödet fastnat överallt. Häll sedan bort det ströbröd som blir över.



5. Häll lite mer än hälften av smeten i formen.



6. Blanda i kakao i resten av smeten.



7. Klicka i chokladsmeten i formen. Tryck ner med skeden så att det blandar sig.



8. Grädda kakan i 175 grader i ungefär 30 minuter. Testa med en teststicka om den är klar. Stick i stickan och ta ut den igen. Är stickan kletig behöver kakan stå inne lite till. Är stickan torr, är kakan klart.





Låt kakan svalna lite i formen. Vänd sedan upp den på en skärbräda.



Stickade och tovade hjärtan

$
0
0

Det här är ett kul och enkelt sätt att skapa fina saker av ull. Man börjar med att sticka formen med ullgarn. Jag använde ullgarnet Tove, som lämpar sig bra att tova, men även andra obehandlade ullgarn går bra. Man stickar ganska löst, så ta ett par nummer större stickor än vad som anges till garnet du använder.

Såhär stickar du hjärtat:

Lägg upp 20 m
Sticka rätstickning i 14 varv
Maska av 9 m
Sticka rätstickning över de kvarvarande 11m i ca 14 varv eller tills båda halvorna är lika stora. Vik "hjärtat" på mitten och mät.


Sedan ska hjärtana in i tvättmaskinen. Jag slängde med dem i en 60 graders-maskin. När man plockar ut dem drar man i dem så att de får en mer hjärtlik form:


Det vänstra hjärtat provade jag att klippa för att få bra form. Det gick alldeles utmärkt.

Sedan är det bara att sy efter eget huvud. Jag sydde ett hjärta medlangettstygn och ett med förstygn längs kanten, men man kan ju göra mer avancerade broderier om man vill det! Jag använde ullgarnet Ulrika, när jag sydde kanterna.

Zentanglade landskap med klass 4

$
0
0

Under året har jag arbetat lite med zentangle med de fyror jag undervisar i bild. När jag sågdet här tipset blev jag sugen på att göra något liknande med min klass.

Jag hade själv gjort tre bilder som jag visade och som de kunde ha som inspiration till mönster. Vi hade också en samling med mönster som vi arbetat med innan.Här finns tips på olika mönster. 

Vi gick sedan igenom bildens olika delar. Hur kan horisonten se ut? (rak, böljande, spetsiga berg...) Hur kan man variera solens strålar? Kan man rita nederbörd på olika vis?

På en av mina bilder hade jag gjort en väg. Tanken var inte att prata om perspektiv, men det föll sig så och många ville ha med en väg på sin bild.

Det första man gör är att rita ramen - utan linjal! Sedan horisonten. Efter det delar man in marken i olika fält, som man sedan fyller med mönster.

Vi använde svarta whiteboardpennor (billiga och luktar inte) på färgat kopieringspapper.


Tack till eleverna i 4c2 för att jag fick använda era bilder!

Sötaste gänget

$
0
0


Ibland när jag pysslar är det som att jag lär känna figurerna. De här små vännerna är ett sådant exempel. De liksom kom till liv, och hade det inte varit något annan hemma kanske jag hade börjat leka med dem... i alla fall. Det här behöver du:

Äggkartong
Vit färg (jag använde vanlig vit vattenfärg, sk temperablock)
Röd kartong
Orange kartong
Fjädrar (om man vill)
Lim, sax och svart penna.

1. Börja med att klippa ut mittpinnarna ur en äggkartong. Måla dessa vita och låt dem torka:


2. Klipp ut kam och "haklapp" ur röd kartong. Kammen är som ett avlångt hjärta och haklappen som en droppe. På bilden kan du se hur man steg för steg kan göra ett hjärta. Man kan också använda en punsch som gör ett hjärta.



3. Klipp ut en näbb ur det orange pappret. Vik en bit papper dubbelt och klipp som en spets:


4. Limma sedan fast delarna på kroppen. Vik hjärtat och limma fast den nedre delen mot toppen på kroppen. Rita ögon med en svart penna. Om du vill kan du limma fast fjädrar baktill. Jag provade att göra lite fötter till mina också, men med det kan du ju göra som du vill.



Runstenar

$
0
0
När eleverna läste om vikingatiden i SO, passade vi på att göra runstenar på bilden.

Vi började med att prata om runstenar. Varför restes runstenar? Vad kunde de stå på dem? Vilka var de vanligaste symbolerna och vad stod de för?

De fick sedan designa sin egen runsten. De började med att rita motivet med blyerts. Vi pratade en del om hur man gjorde för att det skulle se ut som att ormarnas (för de flesta gjorde ormar) kropp korsades.

Sedan fick de bestämma vad som skulle skrivas på stenen. Här fick fantasin flöda fritt, men det var många stenar som var resta till minne av en hund, en snäll morfar eller en vän.

Texten skrevs sedan med "runor" utifrån ett runalfabet.  Efter det fylldes bokstäverna i med röd färgpenna. Vi kom fram till att fiberspetspennor fungerade bäst.

Sedan klipptes stenen ut och med liggande svart krita gjordes stenytan. Här pratade vi om hur man kunde få mer tredimensionellt uttryck genom att måla mörkare längs kanterna.


Tack för lånet av bilderna 4c2!

Hängen till påskriset

$
0
0


Du behöver:

Färgad kartong i olika färger.
Mönstrat papper, tapet eller presentpapper.
Blom-punsch.
Hålslag
Lim
Nål och tråd
Sax

1. Börja med att göra en mall till äggformen. Använd mallen för att klippa ut ägg i olika färger.



2. Klipp bort ett par mm runt hela mallen. Använd sen den nya mallen för att göra ägg i det mönstrade pappret. Använd blompunschen för att göra blommor i samma färger som de första äggen:



3. Limma ihop de olika delarna: Enfärgat ägg + mönstrat ägg +  blomma. Använd hålslaget för att göra pricken i mitten.


4. Sy i en tråd i toppen av ägget. Knyt ihop trådändarna, så att äggen kan hängas.

TÄVLING!

$
0
0

Att looma har snabbt blivit en populär hobby bland både barn, ungdomar och vuxna. Boken "Looma med gummiband" innehåller 35 olika projekt du kan göra genom att looma. Projekten är tydligt instruerade med både text och bild:



I samarbete med Ordalag bokförlag har jag nu fått möjlighet att ordna en tävling där du kan vinna ett exemplar av boken.

För att delta i tävlingen ska du svara på frågorna nedan:

Fråga 1: Vad betyder det engelska ordet "loom"?
Fråga 2: Vem skulle du helst vilja looma tillsammans med och varför?

Skicka svaret på frågorna tillskapligtenkelt@gmail.com senast den 30 mars 2015

3 vinnare utses av de som svarat rätt på fråga 1, samt bäst motiverat på fråga 2.





Kyckling i ägg

$
0
0

Kyckling i ägg, gjord av Sigrd.
Här kommer ännu ett "man tager vad man haver-pyssel". Vi rotade runt i lådorna och hittade lite olika papper, paljetter, glitterlim, någon punsch mm.

Börja med att rita upp en äggform på ett färgat papper. Vi gjorde våra ägg ganska stora - ca 15 cm höga, men det är ju en smaksak. Regeln att ju mindre barn, desto större saker är ganska gångbar.


Klipp sedan ägget tvärs över taggigt. Sedan kommer det roliga - att dekorera:

Limma på remsor av papper. Gamla tidningar, presentpapper, broschyrer - allt kan komma till användning. Har du ingen punsch - använd ett hålslag och gör hål i olika färger. Vanliga kritor och färgpennor kan också komma till användning.


Klipp sedan ut en kyckling ur gult papper. Rita ett öga, eller använd ett skaköga. Klipp ut en liten näbb.

Limma ihop delarna eller limma upp dem på ett bakgrundspapper.

Äpplen

$
0
0
Inspirerad av filmen om Austins butterfly, planerade jag den här lektionen.

Målen var att:
* få eleverna mer mottagliga för feedback, utan att känna att det var personlig kritik.
* träna eleverna på att ge konstruktiv kritik.
* få eleverna att rita och måla vad de verkligen ser.
* få eleverna att lägga tid och tanke i sina bilder, att prova, göra om, förbättra.

Jag genomförde min lektion i en årskurs 4.

Jag berättade om en elev jag en gång hade. Hon ville göra en bild av ett äpple, men hon ville göra det bra. Därför använde hon sig av en burk som mall för att få äpplet helt runt och fint:


Hon målade så noga hon kunde innanför linjerna. Sedan visade hon äpplet för mig. Hon sa att hon varit noga, men hon var inte nöjd. Det såg inte ut som ett riktigt äpple. Hon bad mig om råd.

"Vad tror ni att jag gav henne för råd?"
Eleverna fick fundera och komma med förslag.
Ett av de första gissningarna var faktiskt att riktiga äpplen inte är helt runda.
Vilken form har då ett äpple?


Efter lite diskussioner tog jag fram nästa bild. Det var ju just det rådet jag gav henne; titta på ett äpple och se vilken form det har. Såhär blev resultatet. Hon tyckte att det blev bättre, men hon var inte helt nöjd. Hon ville ha fler råd.

"Vilka råd tror ni att jag gav henne sedan?" Nya diskussioner följde.
Jo, det var att titta på hur stjälken sitter. Den sitter lite nedsjunken. Hur kan man göra för att få det att se ut så? Mina elever gick fram till tavlan och ritade ett skaft som såg nedsänkt ut. Sedan tittade vi på nästa bild:


Hade hon lyckats?
Nu tyckte de flesta av mina elever att äpplet var jättefint, men jag berättade att min elev fortfarande inte var nöjd. Hon ville att hennes äpple skulle se ännu verkligare ut.

Det blev ytterligare diskussioner i klassen. Många påtalade att äpplet inte var helt rött. Vilken färg har då ett äpple? Vi tittade efter och jag berättade att det var just vad min elev gjort. Hon hade tittat och tittat, provat och provat. Såhär blev slutresultatet:


Mina fjärdeklassare blev klart imponerade, men det verkade ändå inte så svårt. De hade ju redan fått lite råd på vägen. De ville också rita äpplen. Jag hade ingen organiserad feedback eller kamratbedöming, men jag uppmanade dem att be sina kamrater om råd. Dessutom hade jag med mig äpplen, som de kunde titta på. Såhär blev deras resultat:






Sannolikheten att du har gamla bilder från elever sparade kanske inte är så stor, men du får gärna låna mina bilder. Ja och "min elev" också :)

Pixelhobby

$
0
0

Har ni hört talas om pixelhobby? Det hade inte jag, men jag fick möjlighet att testa och det tog inte lång tid innan jag var fast.

Det är som en blandning av pärlplattor och korsstygn, där man använder sig av små plastploppar som man sätter ut enligt mönster. Fördelen gentemot pärlplattor är att pixlarna sitter fast - både på ark när man köper dem och sedan på själva brickan man bygger på. Just den varianten av pixlar jag bygger med är ganska små, så en pincett är bra att använda.

Just nu har jag bara börjat på bilden, vad det ska bli får ni se längre fram!

Här kan du läsa mer om Pixelhobby.

Påskpyssel!

Valkat grytunderlägg

$
0
0


Att valka ull genom att först sticka och sedan tvätta i maskin är en kul och användbar teknik. Det här grytunderlägget är gjort på precis det sättet.

Börja med att sticka underlägget med ullgarn. Jag har använt garnet Tove, som lämpar sig alldeles utmärkt till detta, men även andra obehandlade ullgarn går bra. Det man behöver tänka på är att det krymper mycket när man tvättar det.



Jag la upp 50 maskor och stickade slätstickning i 60 varv. Man kan med fördel välja stickor som är något nummer större än vad som anges till garnet. När man stickat till önskad storlek maskar man av löst och fäster trådarna. Sedan är det dags att slänga in det i tvättmaskinen. Jag tvättar min ull som ska tovas tillsammans med annan tvätt i 60 grader. Så här ser den ut när den kommer ut:



Man kan behöva dra i den för att få en bra form. Sedan är det bara att brodera efter eget huvud. Jag använde ett annat ullgarn (Ulrika) när jag broderade langettstygn runt kanten, och lite blommor. Ullen blir så tjock, så man kan fästa garnet mellan lagren, så att det inte blir några trådar på baksidan:

Hitta inspiration till att sticka och virka

$
0
0
Kanske inte skapligt enkelt, men hos Garnförädling hittar du inspiration till skapande med garn.

Vinnarna utsedda

$
0
0

Grattis till vinnarna av boken:

Lotta Eliasson,
Maritha Frölid
och
Ann-Charlott Lasu

Tack för alla tävlingsbidrag. Det var inte lätt att utse vinnare.

Är man ändå väldigt sugen på boken finns den att köpa på Ordalaget Bokförlag.

Hitta inspiration till att sticka och virka

$
0
0
Kanske inte skapligt enkelt, men hos Garnförädling hittar du inspiration till skapande med garn.

Pastagranar

$
0
0

Det här kändes som ett perfekt "dagispyssel" inför jul och jag tyckte att granarna blev riktigt häftiga, men de var inte speciellt lätta att göra. Det var ganska pilligt och tålamodsprövande.

Jag använde pappkoner som jag köpt i pysselbutiken. Det krävdes också ett bra lim för att fästa pastan. Jag använde Panduros quick-glue, men en limpistol skulle nog också fungera.

När limmet torkat målade jag med hobbyfärg - en med bronsfärg och en matt röd, som jag sedan dekorerade med glitterlim.


Färdigpixlat!

$
0
0



Jag berättade tidigare att jag provat på att pyssla med sk pixlar - små plastploppar i olika färger som sätts ihop efter ett mönster till en färdig bild. Nu är jag klar med min delfin!


Jag använde mig av ett färdigt kit med mönsterpapper, basplatta och pixlar i passande färger. Det var ganska pilligt och det tog sin lilla tid, men samtidigt var det ganska meditativt och det var svårt att sluta när man väl var igång.

Det är lite som att bygga pärlplattor, men fördelen med pixlarna är att de inte ramlar av när man väl satt fast dem.

Det finns en större modell av pixlar som jag tror passar barn bättre. Man kan även skapa egna mönster utifrån egna bilder med hjälp av ett program, som finns att ladda ner.

Här kan du läsa mer om Pixelhobby. 


Ballongkort

$
0
0

Visst var det väl Nalle Puh som påstod att "ingen kan vara nere med en ballong"?

Så varför inte tejpa fast en ballong och skicka iväg som ett födelsedagskort?
Eller kanske skicka med en ballong på en kalasinbjudan?


Jag utgick från ett färgat A5-papper. Det vek jag på mitten. På framsidan limmade jag sedan fast ett mönstrat papper. Runtom ritade jag en bord med en tunn penna. Tills sist tejpade jag bara fast en ballong med papperstejp, som lätt går att ta loss.

Min bro

$
0
0

Dödens lavabro

Solskensbron och regnbågshimlen
Vi arbetade med broar i tekniken i åk 4. Eleverna tyckte att det var ett av de roligaste arbetsområdena de arbetat med. Det kändes lite oväntat, men det gav mig också tanken att göra något mer. Eftersom jag har samma klasser i bild, fick det bli en bilduppgift med tillhörande skrivuppgift.

Vi utgick från ett papper med följande rubriker:

Vad kallas bron?
Var ligger din bro?
Vem är bron byggd för?
Hur hög/lång är bron?
När byggdes bron?
Hur tar man sig över bron?
Vad tar man sig över?

Svaren på dessa frågor var grunden till den text de skrev om sin bro.

"Bron kallas för sockerbron och ligger i Godislandet, även känt som sockerkick. Den är byggd för att kunna raca på med godisbilar. /.../ Bron är bygd av godisremmar och under bron finns polkagristräd..."

När de skulle göra själva bilden började de med en skiss. När de var nöjda med utförandet fick de ge sig på den "riktiga bilden". Under arbetets gång pågick hela tiden samtal mellan eleverna om hur man kan få fram just det uttryck man vill. Den här bron är ett bra exempel:


Killen som gjorde den hade sett att en av de broar jag gjort hade en bakgrund som var flammig. Han tyckte att det såg ut som natt. Så ville han ha det! Jag visade hur man kunde använda en svamp för att dutta på färg. Detta gjorde han efter att ha ritat upp bron med blyerts. Sedan var han ute efter att räcket på bron skulle se böjt ut. Han mindes att vi arbetat med böjda linjer för att få den effekten. Sedan ville han att pelarna skulle framträda mer. Han fick tipset av kompisar att måla mörkare längs kanterna. Till sist ville han att det skulle se ut som lampor som lyste. Till det fick jag plocka fram en lite tjockare färg på flaska.
Viewing all 328 articles
Browse latest View live