Quantcast
Channel: Skapligt Enkelt
Viewing all 328 articles
Browse latest View live

Runstenar

$
0
0
När eleverna läste om vikingatiden i SO, passade vi på att göra runstenar på bilden.

Vi började med att prata om runstenar. Varför restes runstenar? Vad kunde de stå på dem? Vilka var de vanligaste symbolerna och vad stod de för?

De fick sedan designa sin egen runsten. De började med att rita motivet med blyerts. Vi pratade en del om hur man gjorde för att det skulle se ut som att ormarnas (för de flesta gjorde ormar) kropp korsades.

Sedan fick de bestämma vad som skulle skrivas på stenen. Här fick fantasin flöda fritt, men det var många stenar som var resta till minne av en hund, en snäll morfar eller en vän.

Texten skrevs sedan med "runor" utifrån ett runalfabet.  Efter det fylldes bokstäverna i med röd färgpenna. Vi kom fram till att fiberspetspennor fungerade bäst.

Sedan klipptes stenen ut och med liggande svart krita gjordes stenytan. Här pratade vi om hur man kunde få mer tredimensionellt uttryck genom att måla mörkare längs kanterna.


Tack för lånet av bilderna 4c2!

Bokormar av ull

$
0
0


Ull är ett underbart material och jag tycker att det hör till allmänbildningen att veta hur ull fungerar. De här ormarna är ett trevligt projekt för att låta barn bli bekanta med ull och ulls egenskaper. Dessutom tycker jag att de är väldigt söta!

Jag använde mig av färgad och kardad merinoull. Ullens fibrer består av fjäll. När man bearbetar ullen hakar fjällen i varandra och ullen tovar ihop sig. Genom att använda varmt vatten och såpa påskyndar man den processen. Såpan är basisk, vilket gör att fjällen öppnar sig och ullfibrerna lättare hakar i varandra. Ullen går då från att vara lätt och fluffig till att bli stum och kompakt.

Till 1 dl varmt vatten behöver man ca 1 tsk såpa.



Såhär gör man ormarna:

Börja med att dra ut några strängar av ull. Lägg dem på ett vattentåligt underlag.

Vik in ullen i ena änden. Det blir ormens huvud och där ska ullen inte tovas ihop lika mycket.

Blöt sedan ullen med såpvattnet och börja bearbeta den. Håll i "huvudet" och tvinna ormen uppifrån och ner med fingrarna många, många gånger.

Efter ett tag kommer ullen att ha tovat ihop sig. Då kan man ta ormen mellan handflatorna och rulla ormen. Ju längre man arbetar med ullen, desto fastare blir den.

När ullen är stum och kompakt är ormen klar.

Sedan är det dags för ögonen. Jag använde mig av två pärlor till varje öga; en liten vit plastpärla (mini Hama) och en liten svart pärla. Dessa sydde jag fast med sytråd. Vill man inte sy kan man limma fast skakögon på ormen.



Min tanke var att använda ormarna som bokmärken, men de kan ju vara fina som prydnad eller som leksak också.

Ullen jag använder finns att köpa i Creativ Companys hobbybutik.


Vinnare av merionoull

$
0
0

Fem påsar ull är på väg till Karin Dahl, Katarina Rosander-Karlsson och Lena Linnarsson!

Ha kul!


Krympplast

$
0
0


Krympplast var ett helt nytt material för mig, men jag blev helt fast med en gång. Det kommer nog fler beskrivningar på hur man kan använda krympplast, men första gången handlade det mest om att bekanta sig med materialet och testa sig fram.

Krympplast är ark av plast, med en blank och en matt sida. Man målar och ritar på den matta sidan. Sedan klipper man ut det man ritat och stoppar in det i ugnen. På någon minut drar plasten ihop sig och blir mindre, hårdare och tjockare.

Det första jag funderade på var vilken slags pennor som fungerade bäst, så jag gjorde ett litet test:


Det visade sig att alla dessa pennor fungerade utmärkt! Det enda man behöver tänka på är att vissa pennor, typ filtspetspennor färgar av sig på varandra. Allra bäst fungerade färgpennorna som ser ut som vanliga blyertspennor.

Om man vill ha text på sin figur måste man skriva spegelvänt,
för att det ska bli rätt från den blanka framsidan.
Jag ritade en blomma på plasten. Sedan klippte jag ut den och gjorde ett hål med hålslaget i ena kronbladet. Blomman la jag sedan på ett bakplåtspapper och skjutsade in i 160 grader i ugnen. (Kolla vilken temperatur som gäller just den krympplast du använder.)


Väl i ugnen kommer plasten att böja sig uppåt. Det ska vara så, även om det ser ut som att allt går åt skogen. Plasten rätar sedan ut sig igen. Det tar bara någon minut, så passa din figur hela tiden.


Klar!

Den krympplast jag använde mig av kommer från Creativ Companys hobbybutik.

Heraldiska sköldar

$
0
0


Jag tycker om att koppla bilduppgifter till det som eleverna läser i andra ämnen. När de läste om medeltiden i historia, gjorde vi personliga sköldar.

På ungafakta.se finns mycket att läsa om heraldik- symboler för att visa vem man är. Det gav upphov till diskussioner runt symboler som finns omkring oss idag; en tumme upp, ett gult m, peacemärke osv. Vi diskuterade också varför man väljer en viss symbol till t ex ett hockeylag. Vilka symboler har vi på våra kläder? Vad säger de om oss?

Uppgiften var sedan att göra en sköld med symboler/bilder, som visar vem man är och står för.
Arbetsgången såg ut såhär:

1. Gör en skiss över din sköld.
2. Rita upp sköldens form på en bit kartong. (Jag hade förberett genom att skära till lagom stora kartongbitar.) Några valde att göra en mall av papper som man vikt på mitten, för att få skölden helt symmetrisk.
3. Klipp ut din sköld.
4. Måla sköldens bakgrundsfärg.
5, Rita symboler på papper eller skriv ut bilder, färglägg och klipp ut. Ränder, band, kort etc gjorde vi genom att klippa ut ur färgat papper och limma på.


I bildundervisning
Den här uppgiften ligger i linje med bildämnets syften och innefattar delar av det centrala innehållet i ämnet bild. För att utveckla uppgiften ytterligare kan man t ex:

* Fördjupa samtal och resonemang runt symbolik, både nu och historiskt.

* Under arbetets gång, låt eleven själv fundera runt nästa steg i processen. Hur tänker du göra nu? Hur gör du för att det ska bli rakt/slätt/täckt...?

* Låt eleverna presentera sina sköldar och motivera sina val av bilder och färger.

* Låt eleverna fundera över budskapet i varandras sköldar. Vad tror du sköldens skapare vill säga? Var det rätt?

* Låt eleven utvärdera sitt arbete; Varför valde du att göra som du gjorde? Stötte du på några hinder under arbetets gång? Hur löste du det? Blev du nöjd med resultatet?...

Pappersblommor

$
0
0


Du behöver:

Papper som är mönstrade på båda sidorna.
(Välj inte för tjocka papper, då blir det svårt att sy fast knappen.)
Knappar
Tråd eller tunt garn
Lim
Nål
Sax och linjal.

Gör såhär:

Klipp eller skär pappret i  4 remsor. Jag använde mönstret för att klippa raka remsor. Lagom bredd är 1-2 cm. Längden är ca 20 cm.

Vik remsorna på mitten och gör en liten markering. Sätt lite lim vid markeringen och böj in ändarna och limma ihop kant i kant. Gör så med alla fyra remsorna.

Limma ihop remsorna två och två vinkelrätt mot varandra. Limma sedan ihop alla remsorna till en blomma.

Trä sedan tråden på nålen. Stick nålen genom knappen, genom blomman och upp igen och sedan genom knappen. Slå en dubbelknut och klipp av tråden.

Om man vill kan man sätta lite lim på en grillpinne och sticka in i blomman. Då kan man sätta blomman i t ex en blomkruka:

Annars är de jättesöta att sätta som dekoration på en present eller på en inbjudan. Eller varför inte lägga ut några blommor på det dukade bordet.

De läckra papperna jag använde hittade jag hos Creativ Company.

Inspirerade av kurbits

$
0
0
När klassen läste om Dalarna i SO, kom de i kontakt med kurbitsmålningar. Det ville jag naturligtvis spinna vidare på i bildundervisningen.

Vad hittar vi när vi googlar på kurbits? Tillsammans gjorde vi en sökning på bilder och visade träffarna på Smartboarden. Utifrån vårt sökresultat fick de fundera på vad som är typiskt för kurbits. Vi samlade tankarna - klara färger, tjocka blommor, blad, svängiga linjer, fåglar, symmetri....

Vi tittade sedan på den här lilla filmen, där man får se skidlandslagets kurbitsmönstrade dräkter. Vi diskuterade varför man väljer kurbits till VM i Falun. Vi tittade också på en kort film om hur man målar en dalahäst.

Elevernas uppgift var sedan att göra en egen kurbitsinspirerad bild. Utifrån det vi pratat om skulle de göra en bild med något eller några typiska stildrag från kurbitsmåleri. Här är  några resultat:




I bildundervisning
Den här uppgiften ligger i linje med bildämnets syften och innefattar delar av det centrala innehållet i ämnet bild. För att utveckla uppgiften ytterligare kan man t ex:

* Berätta om kurbitsmåleriets ursprung och några kända kurbitsmålare.

* Låt eleven resonera kring kurbitsens bildspråk. Vad är typiskt för kurbits? Vilka färger är typiska. Beskriv formerna.

* Låt eleverna resonera med varandra om vad de själva tycker om kurbits.

* Introducera begreppet "realistiskt". Är t ex fåglarna i kurbitsmålningarna realistiska?

* Samtala om olika verktyg och material. Vilken slags färger passar bäst att använda till din bild?

* Samtala om vad symmetri innebär. När stöter vi på symmetri i vardagen? (även centralt innehåll i matematik)

* Låt eleven utvärdera sitt arbete; Varför valde du att göra som du gjorde? Stötte du på några hinder under arbetets gång? Hur löste du det? Blev du nöjd med resultatet?...

Ros av tovad ull

$
0
0


Att tova ull är kul. Ullens egenskaper gör att när man bearbetar den med vatten och såpa går den ifrån att vara lätt och fluffig till att bli kompakt. Kronblad till blommor är en ganska lätt form att göra. Här visar jag hur du formar en ros.


 Börja med att blanda till såpvatten. Till 1 dl vatten behöver du ca 1 tsk såpa eller diskmedel.



Såhär gör du kronblad:

Ta en remsa ull. Lägg ullen i handen med alla fibrerna i samma riktning, som på bilden.



Vik sedan ullen på mitten och vik in den tunnare delen.


Blöt sedan upp ullen med såpvatten och gnugga försiktigt med tummen mot ullen, så att den börjar tova ihop sig.


När du fått en jämn platta gnuggar du ullen mellan handflatorna så att ullen tovar ihop sig ytterligare.

Du kan dra i ullen få att få till den form du vill. När du är nöjd med form och tjocklek lägger du kronbladet att torka. 


När ullen torkat kan du börja forma en ros.









Lägg 5-6 kronblad i storleksordning:












Börja med det minsta kronbladet. Rulla ihop det och håll ihop det i nederkant.


Ta sedan nästa kronblad i raden. Lägg detta runtom det första kronbladet. Håll ihop rosen i nederkant.


Lägg sedan på resterande kronblad på samma sätt.


När du är nöjd med rosen knyter du en sytråd hårt under rosen. Sy några stygn igenom rosens nederkant.


Klipp till sist av rosen en liten bit nedanför tråden.


Du kan sedan sy fast rosen på t ex en väska eller ett klädesplagg. Du kan också sy fast en broschnål på baksidan. Ett annat sätt är att sätta lite lim på en blomsterpinne och sätta fast rosen på den.



Denull jag använder kommer från Creativ Company.




Cupcakes av Silk Clay

$
0
0

Silk Clay var en helt ny bekantskap för mig. Det är en mjuk, smidig lera som lufttorkar på några timmar. Den är lätt att rulla jämn och fin och olika delar klibbar lätt ihop med varandra.


Till mina cupcakes använde jag Silk Clay i neonfärger, tillsammans med Foam Clay (som är ungefär samma sak, fast med små kulor i).



Såhär gjorde jag mina små cupcakes:


Jag började med bottnen. Jag rullade en kula, som jag sedan plattade till och rullade, så att den fick formen av en liten cylinder.


Sedan tog jag en annan färg till och rullade en lång smal orm. Ormen ringlade jag först längs kanten och sedan uppåt och inåt till en spets. Det som blev över drog jag av.


Sedan dekorerade jag min cupcake med små duttar, som skulle föreställa strössel.


Till sist skruvade jag i en liten skruvögla i toppen.


Sedan fick min cupcake stå och torka.

Silk Clay och Foam Clayfinns att köpa hos Creativ Company.




Reflexer!

$
0
0

Jag tycker att man ska vara rädd om sig. Ett sätt är att se till att man syns i mörkret, därför beställde jag ett helt gäng reflexer, som jag kan dela ut.

Inom kort kommer jag att berätta hur ni kan göra för att ha chansen att få  reflexer till hela klassen.


En klassuppsättning med reflexer.

$
0
0
Nu har du möjlighet att få reflexer till hela din klass eller barngrupp!



Gör såhär:

När ni gjort något i klassen/gruppen med inspiration från Skapligt Enkelt ska ni ta ett foto av era alster och skicka det till skapligtenkelt@gmail.com. Tillsammans med bilden vill jag också att ni berättar vad ni tyckte om att arbeta med den uppgiften. Vad var svårt? Blev det som ni tänkt? Vad blev ni mest nöjda med?

Jag behöver dessutom veta hur många ni är samt namn och e-postadress till ansvarig lärare/ledare.

Av de inskickade bidragen kommer jag att välja ut minst fyra klasser som får en klassuppsättning med reflexer. Bilderna och texterna kommer att publiceras på Skapligt Enkelt.

Reflexer till klass 6 på Diö skola

$
0
0


"Vi har använt oss av så mycket från Skapligt Enkelt. Men något som var extra mycket omtyckt var Zentangle. Först gjorde alla elever hjärtan som på bloggen. Vid en aktivitet en eftermiddag med föräldrar och elever gjorde hela klass 5 en stor Zentangle på tavlan - barn och föräldrar tillsammans. Det var väldigt uppskattat av elever och inte minst av föräldrarna. Så bra att man kan skapa utan att något är fel. Många tyckte i början att det var svårt just för att inget var fel, det fanns inga givna ramar. Men när de väl hittade sin inspiration blev det underbart.

En annan uppskattad uppgift var remskonsten. Inte heller där fanns några ramar mer än att skapa med remsor. Eleverna älskade det och var så stolta över sitt arbete. Från första stund de började till det kom upp på väggen var alla elever positiva och alla tyckte om uppgiften vare sig de har lätt eller svårt med inlärning i skolan. Här spelade det ingen roll. Alla kände att de kunde och hade lika stor betydelse i grupperna de arbetade i.

Vi använder hemsidan jättemycket och eleverna älskar uppgifterna. Det är lätt att förstå och i stort sett alla elever klarar av uppgifterna. De är inte för svåra och inspirerar alltid."


Klass 6 Diö, Älmhults kommun

Remskonst
Zentangle

CD-fodral i nya kläder.

$
0
0

När jag städade ut ett förråd hittade jag tomma CD-fodral, som jag av någon anledning sparat. Det triggade igång pysselhjärnan och snart hade fodralen fått nytt utseende.

Jag började med att klippa till ett papper som passade innanför plasten på fodralet. Det går inte att säga exakta mått, eftersom fodralen skiljer sig något. Man får prova sig fram.

Sedan var det bara att börja pynta. De papper och etiketter jag använder kommer från Creativ Companys hobbybutik.

Vad ska man då ha dem till?

Samla foton på en CD-skiva och lägg i ett speciellt fodral som minne eller gåva.
I stället för ett kuvert - lägg en hälsning inuti.
Samla små minnessaker i.
Som fodral till ett presentkort.
...

Reflexer till Varekils skola

$
0
0



"Vi skapar mycket i förskoleklass då det både är roligt och lärorikt. Ett av våra favoritpyssel är sockermålning. Barnen tycker det är jättehäftigt när vattenfärgen flyter ut på pappret och skapar olika mönster. De som vill får sedan fylla i med tuschpenna och genom det skapa blommor, fjärilar, bilar och annat som de ser i sin bild.
Tack för en mycket inspirerande sida!
Vi är 19 glada sexåringar som hoppas på reflexer!"

Förskoleklass, Varekils skola




Sockermålning - så gör man!

Spökbajs

$
0
0

Förra året väntade vi oss många besök på Halloween. Då gjorde vi de här popcornpåsarna. Det kändes snällt, både mot plånboken och barnens tänder. Dottern kallade popcornen "spökbajs", men det får man göra som man vill...

Vi poppade helt enkelt popcorn och hällde i 1 liters plastpåsar.  (Tänk på att låta popcornen svalna först, annars kan de varma kornen smälta hål på plastpåsen.)

Vi vek sedan ett vanligt A4 skrivarpapper två gånger och klippte ut spöken. På så sätt blev det fyra lika spöken åt gången. På spökena ritade vi sedan ögon och en kantlinje. Längst upp gjorde vi ett hål med en tjock nål. Vi trädde en tråd genom hålet och knöt om påsen.

Reflexer till Fjärås Bräckaskolan

$
0
0

I förskoleklass skapar vi mycket med olika material. Här har vi gjort ormar! Runt en stomme av kartong har barnen snurrat garn i olika färger. Sen har de limmat fast ett par roliga ögon och en tunga i filt. Jättefina ormar som man lätt kan hänga upp i klassrummet.
Vi får mycket ideer från skapligt enkelt, en fantastisk inspirationskälla.
Här finns 24 förskoleklassbarn som skulle bli glada för fina reflexer!
F Nord Fjärås Bräckaskolan

Reflexer till Ängaryds förskola

$
0
0

Vi är en grupp barn 26 st i åldrarna 4-5år som bor i Tranås och går på Ängaryds förskola. Vi tycker det är jätteroligt att pyssla med olika material och tar vara på vad naturen har att erbjuda.
Nu när hösten har kommit och det finns så vackra löv i olika färger i naturen tyckte vi det var passande att göra dessa fina”hösträvar”.
Barnen tyckte det var jätteroligt att tillverka något som de inte gjort tidigare.  Det var en bra uppgift för denna ålder och kanske vi prövar på att utveckla till andra djur vid ett senare tillfälle.


Jenny Carlsson Pedagog på Ängaryds förskola

Penntoppar

$
0
0

Silk Clay är en häftig lera att göra små fina saker av. Den är väldigt enkel att forma och torkar i rumstemperatur. De färdiga sakerna blir väldigt lätta, därför passar den bra att använda till utsmyckning av pennor.

Forma din figur direkt på pennan och låt den sitta kvar medan den torkar.

Prinsesstårtan gör du såhär:
Forma en kula och tryck ut den till en platt cirkel. Använd en penna och tryck med den längs kanten för att få det vågiga mönstret. Ta en större kula till själva tårtan. Tryck fast den mitt på den första cirkel och sedan på en penna. Rulla en smal orm av den rosa leran fäst ena änden mitt på tårtan och vira sedan resten runt, så att du får en ros.


Silk Clay och Foam Clay finns att köpa hos Creativ Company.

Reflexer till Ekenkyrkan, Kållered

$
0
0
"Terminens tema är hållbart. Barnen/ungdomarna är från klass 1 och uppåt...
Alla var fullt upptagna och skapade fantastiska saker, av "skräp". De hade jättekul och ville inte sluta, kreativiteten flödade. Härligt!!! Jag blir ofta inspirerad av Skapligt Enkelt, just till denna aktivitet har ni ju mycket olika pyssel att skapa av återvinningsmaterial. Jag hoppas att vi ska få lite reflexer, som uppmuntran för det dom gjort.
Vi skulle bli så glada.
Håller tummarna....

Hälsningar
alla våra scouter genom Anna!"

Reflexer till Henån!

$
0
0

"Hej.

Vi är klass 2A på Henåns skola som gjorde spökkort innan lovet. Vi utgick från ert förslag men nästan alla ritade egna spöken. Här ses några av korten som tillverkades. Det var roligt att göra dessa och kreativiteten flödade. Några gjorde hela familjer."

Viewing all 328 articles
Browse latest View live


Latest Images